7 nov. 2010

Hartie indicatoare de pH.



Varza rosie contine un pigment numit flavina (o antocianina). El se gaseste si în coaja merelor rosii, a prunelor, a strugurilor negri. Acesta este solubil în apa. Solutiile acide vireaza culoarea pigmentului în rosu, iar cele alcaline în galben-verzui.

Din acest motiv, antocianina din varza rosie poate fi utilizata pentru a determina valorile pH-ului anumitor solutii.

Pentru a extrage sucul de varza rosie puteti utiliza un blender sau puteti toca varza foarte fin cu ajutorul unui cutit bine ascutit. Sunt necesare cam doua cesti de varza bine maruntita. Introduceti apoi varza bine tocata într-un vas mai mare pentru a turna peste ea apa fierbinte pâna la acoperirea totala. Amestecati bine, apoi filtrati pentru a obtine o solutie de culoare violacee fara impuritati (resturi de varza). pH-ul sau este aproximativ 7.

Pentru a confectiona hârtie indicatoare, taiati fâsii de hârtie de filtru, asezatile într-un vas cu solutia de varza rosie obtinuta, apoi asteptati câteva ore sa se impregneze. Dupa aceea puneti-le la uscat si veti obtine astfel o veritabila hârtie indicatoare. Puteti observa virarea culorii sale în mediu acid- otet, respectiv bazic- solutie de bicarbonat de sodiu.

Daca dispuneti de solutii cu pH cunoscut, de la 2 la 10-12, puteti crea o harta indicatoare din solutii reale, utilizând eprubete cu solutie de varza în care picurati aceste solutii, sau puteti crea o harta cu hârtiile de filtru confectionate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu