4 mai 2019

Pentru cei pasionați de bunătățuri!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Acidul formic sau acid metanoic Este cel mai simplu și mai mic compus din toți acizii organici. Este, de asemenea, cunoscut ca acid metanoic și formula moleculară este HCOOH, având doar un atom de hidrogen legat la atomul de carbon. Numele lui derivă din cuvânt Formica, care în latină înseamnă furnică.
Naturalistii din secolul al XVI-lea au descoperit ca anumite tipuri de insecte (formicidae), cum ar fi furnicile, termitele, albinele si gandacii, secreta acest compus responsabil pentru muscatura lor dureroasa. De asemenea, aceste insecte folosesc acid formic ca mecanism de atac, apărare și semnalizare chimică. Furnicile si gandacii secreta acid formic. Există glande otrăvitoare care elimină acest și alți acizi (de exemplu, acidul acetic) ca un spray spre exterior. Acidul formic este mai puternic decât acidul acetic (CH3COOH); prin urmare, dizolvat în cantități egale în apă, acidul formic produce soluții cu valori scăzute ale pH-ului.
Naturalistul englez John Ray a obținut izolarea acidului formic în anul 1671, distilat din cantități mari de furnici.
Pe de altă parte, prima sinteză de succes a acestui compus a fost făcută de chimistul francez și fizicianul Joseph Gay-Lussac, folosind acid cianhidric (HCN) ca reactiv.

SAMI C. (VIII) a reținut asta! 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu