7 mai 2018

Afânători chimici (utilizarea sărurilor) și biochimici - clasa a VIII-a

Afânătorii sunt substanțe sau combinații de substanțe care eliberează gaze ce contribuie la creșterea volumului aluatului.
Afânarea produselor se realizează cu bioxid de carbon sau amoniacul care se degajă în urma reacțiilor dintre compușii chimici adaugați și apa din aluat, precum și descompunerea acestora sub acțiunea temperaturii din cuptorul de coacere.

Drept afânători chimici se utilizează: bicarbonat de sodiu (praf de copt), carbonatul de amoniu, bicarbonatul de sodiu si tatratul de potasiu sau tatratul de amoniu, bicarbonatul de sodiu și clorura de amoniu.
Fabricarea produselor de panificaţie se utilizează, în exclusivitate afânători biochimicidrojdia. Afânarea aluatului destinat produselor de panificaţie se face cu ajutorul drojdiei de panificaţie, numită şi drojdie comprimată. În unele situaţii se poate utiliza drojdia uscată sau drojdia lichidă cu hamei şi drojdia lichidă cu bacterii acido lactice. Drojdia produce în aluat fermentaţia alcoolică, cu degajarea de CO2, care are rolul de a afâna aluatul. Tehnologia aplicată în ţara noastră foloseşte mai ales afânarea cu drojdie comprimată, pe când în unele ţări se foloseşte în mare măsură şi drojdia lichidă.
Drojdia pentru panificaţie reprezintă o aglomerare de celule de drojdii din specia Saccaromyces cerevisiae şi se obţine în fabricile de spirt, prin fermentarea melasei de zahăr la care se adaugă săruri nutritive. 



Și pe teren (VIIIB - 7.05.2018), pentru documentare la fața locului, pentru degustare și o plimbare:






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu