Afânătorii sunt substanțe sau combinații de substanțe care eliberează gaze ce contribuie la creșterea volumului aluatului.
Afânarea
produselor se realizează cu bioxid de carbon sau amoniacul care se degajă în
urma reacțiilor dintre compușii chimici adaugați și apa din aluat, precum și
descompunerea acestora sub acțiunea temperaturii din cuptorul de coacere.
Drept
afânători chimici se utilizează: bicarbonat de sodiu (praf de copt), carbonatul de amoniu, bicarbonatul
de sodiu si tatratul de potasiu sau tatratul de amoniu, bicarbonatul de sodiu și clorura de amoniu.
Fabricarea produselor de panificaţie se utilizează, în exclusivitate afânători biochimici – drojdia.
Afânarea aluatului destinat produselor de panificaţie se face cu
ajutorul drojdiei de panificaţie, numită şi drojdie comprimată. În unele
situaţii se poate utiliza drojdia uscată sau drojdia lichidă cu hamei
şi drojdia lichidă cu bacterii acido lactice. Drojdia produce în aluat
fermentaţia alcoolică, cu degajarea de CO2, care are rolul de
a afâna aluatul. Tehnologia aplicată în ţara noastră foloseşte mai ales
afânarea cu drojdie comprimată, pe când în unele ţări se foloseşte în
mare măsură şi drojdia lichidă.Drojdia pentru panificaţie reprezintă o aglomerare de celule de drojdii din specia Saccaromyces cerevisiae şi se obţine în fabricile de spirt, prin fermentarea melasei de zahăr la care se adaugă săruri nutritive.
Și pe teren (VIIIB - 7.05.2018), pentru documentare la fața locului, pentru degustare și o plimbare:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu