Varza roșie – un indicator acido-bazic natural
Prepararea
indicatorului:
Se toacă o varză roșie foarte mică,
sau o parte dintr-o varză mai mare. Se adaugă apa cât să acopere bine varza și
se pune la fiert. Când începe să
fiarbă, se stinge focul și se lasă la răcit. După răcire se strecoară, lichidul obținut fiind indicatorul pe
care-l vom folosi pentru testarea caracterului acido-bazic al substanțelor.
Cu acest indicator se pot testa
substanțe lichide (solidele se dizolva în apă), aproximativ incolore sau albe.
Exemple de substante ce pot fi testate: oțet, suc de lămâie, suc de mere, apă
carbogazoasă, detergenți, soluții de curațat obiectele sanitare.
Testarea substanțelor:
Se pun substanțele pe care dorim să le
testăm în pahare transparente din sticlă sau din plastic (de unică folosință
pentru substanțele toxice), punând un bilet cu denumirea substanței în fața
fiecărui pahar. Se pune într-un pahar o cantitate din indicator (proba martor)
cu care vom compara culorile obținute în cazul fiecărei substanțe în urma testării.
Se adaugă indicator în fiecare pahar cu substanță, observând culorile obținute.
Se compară cu proba martor și cu
grila de culori de mai jos, stabilind caracterul acid, neutru sau bazic al
substanței testate.
Substanțele cu pH mai mic de 7 au caracter
acid, cu pH=7 sunt neutre, iar cele cu pH mai mare de 7 au caracter bazic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu