Oxigenul
Oxigenul este un element chimic din tabelul periodic avand simbolul O si numarul atomic 8. Este un gaz.
Importanta oxigenului pentru mentinerea vietii
Oxigenul (O2) reprezinta 21% din aer si este un element esential pentru supravietuirea tuturor vietuitoarelor de pe Pamant. Exista totusi bacterii care pot trai fara prezenta oxigenului (de exemplu, bacteriile sulfuroase).
Descoperire
Oxigenul a fost descoperit de catre Carl Wilhelm Scheele (1772) si Joseph Priestley (1774), independent unul de altul. Joseph Priestley a introdus o cantitate de oxid rosu de mercur intr-o capsula asezata sub un clopot de sticla din care se scosese aerul si care a fost cufundat partial in mercur. Dupa incalzirea capsulei, focalizand cu ajutorul unei lentile solare, el a constatat prezenta unui gaz. Chimistul a numit noua prezenta gazoasa "aer deflogisticat". Antoine Lavoisier da "aerului deflogisticat" o noua denumire - oxigen (oxus = acid, genae = a produce). Astfel cuvantul oxigen inseamna producator de acizi. Denumirea propusa de Lavoisier provine dintr-o eroare a marelui chimist care considera ca toti acizii contin oxigen.
Raspandire
Oxigenul este cel mai raspandit element de pe planeta, gasindu-se atat in stare libera cat si sub forma de compusi. In stare libera, oxigenul se afla fie sub forma moleculara in aer (20%), fie sub forma de ozon (O3) in straturile superioare ale atmosferei. Oxigenul intra in compozitia unui numar mare de compusi, atat in substante organice (grasimi, proteine, zaharuri, alcooli) cat si in substante anorganice (apa, oxizi, silicati, carbonati, azotati, fosfati, sulfati etc.)
Proprietati fizice
Oxigenul este un gaz incolor, inodor, insipid si putin solubil in apa. Este de 1,1 ori mai greu decat aerul. Acesta se lichefiaza foarte greu la o temperatura de -183*C
Proprietati chimice
Toate reactiile cu oxigenul poarta numele de arderi:
Intrebuintari
Oxigenul intretine viata si arderea. Se utilizeaza in medicina, aparat autonom de respirat sub apa in circuit inchis pentru scafandri de lupta, albirea tesaturilor, sudura, taierea metalelor, sinteza acizilor, motoare, obtinerea experimentelor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu