OMUL, la inceput inofensiv pentru mediu a devenit cel mai înverșunat dușman al său, a inventat tot felul de mijloace de a se lupta cu natura, de a o exploata, de a îi cere un tribut mai mare pe zi ce trece. Opriți agresiunea fața de natura!
Omul deschizând ochii a observat cât de frumos este mediul ce îl inconjoara, cât de bogata și darnică este natura fațâ de el, a început să îi mulțumească aducându-i ofrande și pentru o scurtă perioadă traiește în armonie cu ea, luând din natură doar ce îi era strict necesar.
Înmulțindu-se omul a început să exploateze natura din ce în ce mai mult, fapt ce nu avea un efect major asupra mediului deoarece omul utiliza instrumene rudimentare, însa omul păstra un respect sporit față de natura pentru ca era conștient ca ea este sursa lui de hrană și de resurse.
Omul descoperă ce putere mare are el asupra naturii și pe ce poziție înaltă se află în lanțul trofic și hotăraste ca e momentul sa iși exercite puterea, și…o face în modul cel mai brutal.
Omul a început să traiasca într-o societate avansată, au apărut ranguri sociale, a apărut febra puterii si a banilor. Omul a declarat război naturii, începând o exploatare nerațională a resurselor dăruite de catre natură numai pentru valoarea lor în bani fără sa se mai gândească la urmașii lui. Ba mai rău, omul a început să demonizeze elemente ale naturii: animale (ex: lupul) sau codrii foarte deși și întunecați, a început să lupte cu aceste elemente ale naturii punându-se recompense mari pe eliminarea acestor elemente.
Cu cât s-a dezvoltat mai mult omul a început să afecteze natura , a început să sape mai mult , să taie mai mult, să vaneze mai mult, să polueze mai mult, să mute munții, să devieze cursuri de râuri, să se joace cu genetica… natura a fost doar o marioneta.
Omul trebuie să reînvețe să poarte respect față de natură, să exploateze rațional resursele “Planetei Albastre”. Omul și-a dezvlotat metodele de exploatare a resurselor naturii în cantități mult mai mari și cu costuri mult mai mici (dar excesiv de poluante). Omul a învatat să producă noi finițe prin clonare, a cucerit alte planete, a inventat roboți, a atins viteze extraordinare ….dar oare nu a uitat el de cel ce ia oferit toate resursele pentru a putea descoperii aceste lucruri?
În ziua de astăzi “Natura” nemaisuportând ofensiva oamenilor s-a îmbolnăvit și odată cu ea ne îmbolnăvim și noi, zi de zi din ce în ce mai mult, asta pentru că noi am uitat ca facem parte din natură.
Omul s-a dezvoltat într-un ritm alert, oare a evoluat el? Nu! Pentru că a uitat de cel mai important lucru: grija față de natură. Sau poate ca a evoluat, da a evoluat intr-un Homo sapiens socordis*.
*socors, -dis = lat. nepasator,neglijent