21 nov. 2010

Opriti agresiunea fata de natura !


OMUL, la inceput inofensiv pentru mediu a devenit cel mai înverșunat dușman al său, a inventat tot felul de mijloace de a se lupta cu natura, de a o exploata, de a îi cere un tribut mai mare pe zi ce trece. Opriți agresiunea fața de natura!

Omul deschizând ochii a observat cât de frumos este mediul ce îl inconjoara, cât de bogata și darnică este natura fațâ de el, a început să îi mulțumească aducându-i ofrande și pentru o scurtă perioadă traiește în armonie cu ea, luând din natură doar ce îi era strict necesar.

Înmulțindu-se omul a început să exploateze natura din ce în ce mai mult, fapt ce nu avea un efect major asupra mediului deoarece omul utiliza instrumene rudimentare, însa omul păstra un respect sporit față de natura pentru ca era conștient ca ea este sursa lui de hrană și de resurse.

Omul descoperă ce putere mare are el asupra naturii și pe ce poziție înaltă se află în lanțul trofic și hotăraste ca e momentul sa iși exercite puterea, și…o face în modul cel mai brutal.

Omul a început să traiasca într-o societate avansată, au apărut ranguri sociale, a apărut febra puterii si a banilor. Omul a declarat război naturii, începând o exploatare nerațională a resurselor dăruite de catre natură numai pentru valoarea lor în bani fără sa se mai gândească la urmașii lui. Ba mai rău, omul a început să demonizeze elemente ale naturii: animale (ex: lupul) sau codrii foarte deși și întunecați, a început să lupte cu aceste elemente ale naturii punându-se recompense mari pe eliminarea acestor elemente.

Cu cât s-a dezvoltat mai mult omul a început să afecteze natura , a început să sape mai mult , să taie mai mult, să vaneze mai mult, să polueze mai mult, să mute munții, să devieze cursuri de râuri, să se joace cu genetica… natura a fost doar o marioneta.

Omul trebuie să reînvețe să poarte respect față de natură, să exploateze rațional resursele “Planetei Albastre”. Omul și-a dezvlotat metodele de exploatare a resurselor naturii în cantități mult mai mari și cu costuri mult mai mici (dar excesiv de poluante). Omul a învatat să producă noi finițe prin clonare, a cucerit alte planete, a inventat roboți, a atins viteze extraordinare ….dar oare nu a uitat el de cel ce ia oferit toate resursele pentru a putea descoperii aceste lucruri?

În ziua de astăzi “Natura” nemaisuportând ofensiva oamenilor s-a îmbolnăvit și odată cu ea ne îmbolnăvim și noi, zi de zi din ce în ce mai mult, asta pentru că noi am uitat ca facem parte din natură.

Omul s-a dezvoltat într-un ritm alert, oare a evoluat el? Nu! Pentru că a uitat de cel mai important lucru: grija față de natură. Sau poate ca a evoluat, da a evoluat intr-un Homo sapiens socordis*.

*socors, -dis = lat. nepasator,neglijent

Sa ne relaxam..............

Fisa de lucru - clasa a V-a - ed.ecologica

Fisa de lucru

1. Mediul antropizat :

· Satele din munti, dealuri si podisuri

· Deltele fluviilor

Precizati doua insusiri pentru mediul antropizat:

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

2. Mediul antropic:

· Asezari umane complexe (orase)

· Zone industriale

· Regiuni agricole

Precizati doua insusiri pentru mediul antropic:

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

……………………………………………………………………………………………………

3. Mediul ambiental (mediul inconjurator)

Reprezinta ansamblul de elemente si fenomene naturale si artificiale de la exteriorul Terrei, care conditioneaza viata.

Reprezentati, printr-un desen, mediul ambiental din camera voastra.

17 nov. 2010

Am reusit !

Magneziu arde cu flacara orbitoare.
Primele surse de lumina artificiala folosite in fotografie, in secolul al XIX-lea, erau realizate dintr-un platou pe care se punea o gramajoara de praf de magneziu care era aprins in aerul atmosferic si producea o lumina puternica, dar si mult fum. Ulterior, magneziul a fost introdus intr-un bulb de sticla si intr-un mediu cu oxigen; un impus electric declansa arderea si producea lumina necesara. Blitzul a devenit astfel mult mai portabil si mai curat.

Arderea magneziului


Simionca (clasa a VIII-a D) pasionat de chimie, ne face un experiment spectaculos !

15 nov. 2010

Vulcanul chimic

Antropizat/antropic

Ca sa ne insusim cele doua notiuni am ales sa le desenam pe asfalt. Si am asociat:

- antropizat (cuvant ce suna greoi) cu satucul din vale (ceva simplu si dragut)
- antropic (cuvand dragutel si usurel) cu orasul industrializat ( cu greutate)

Interesanta asociatie !!! Vom vedea peste o saptamana daca ne-am lamurit !

Cursul optional Ed.Ecologica - clasa a V-a A


Curs optional - Ed.ecologica


Clasa a V-a A, vrem sa ne intiparim prin desen cele doua notiuni noi : mediu antropizat si mediu antropic

14 nov. 2010

Mediul antropizat

Spatiul natural care sufera unele modificari in urma dezvoltarii de asezari mici (sate), numar redus de locuitori si cu activitati economice limitate.

7 nov. 2010

Hartie indicatoare de pH.



Varza rosie contine un pigment numit flavina (o antocianina). El se gaseste si în coaja merelor rosii, a prunelor, a strugurilor negri. Acesta este solubil în apa. Solutiile acide vireaza culoarea pigmentului în rosu, iar cele alcaline în galben-verzui.

Din acest motiv, antocianina din varza rosie poate fi utilizata pentru a determina valorile pH-ului anumitor solutii.

Pentru a extrage sucul de varza rosie puteti utiliza un blender sau puteti toca varza foarte fin cu ajutorul unui cutit bine ascutit. Sunt necesare cam doua cesti de varza bine maruntita. Introduceti apoi varza bine tocata într-un vas mai mare pentru a turna peste ea apa fierbinte pâna la acoperirea totala. Amestecati bine, apoi filtrati pentru a obtine o solutie de culoare violacee fara impuritati (resturi de varza). pH-ul sau este aproximativ 7.

Pentru a confectiona hârtie indicatoare, taiati fâsii de hârtie de filtru, asezatile într-un vas cu solutia de varza rosie obtinuta, apoi asteptati câteva ore sa se impregneze. Dupa aceea puneti-le la uscat si veti obtine astfel o veritabila hârtie indicatoare. Puteti observa virarea culorii sale în mediu acid- otet, respectiv bazic- solutie de bicarbonat de sodiu.

Daca dispuneti de solutii cu pH cunoscut, de la 2 la 10-12, puteti crea o harta indicatoare din solutii reale, utilizând eprubete cu solutie de varza în care picurati aceste solutii, sau puteti crea o harta cu hârtiile de filtru confectionate.

1 nov. 2010

Test - calcule stoechiometrice

I. 142 g de clor reacţionează cu natriu. Scrieți ecuaţia reacţiei chimice. Câte grame şi câţi moli de produs de reacție se obțin? (ACl = 35,5 ; ANa = 23).

II. Se dă ecuația chimică: CuSO4 + KOH = Cu(OH)2 + K2SO4

1. Stabiliţi coeficienţii stoechiometrici ( egalați ecuaţia chimică).

2. Calculați câte grame de precipitat se obțin utilizând 3 moli de KOH.

( ACu = 64, AH = 1, AO = 16 )

III. În 400g soluţie de acid clorhidric de concentraţie 30 % se introduce magneziu. Câte grame de clorură de magneziu se obţin?

( AMg = 24, ACl = 35,5 , A H = 1 )

Se acordă : 1 punct din oficiu

2,75 puncte pt. subiectul I

2,5 puncte pt. subiectul II

3.75 puncte pt. subiectul III