27 feb. 2011

2011 - ANUL INTERNATIONAL AL CHIMIEI


Sub sloganul „Chimia, viaţa noastră, viitorul nostru”, Anul Internaţional al Chimiei, AIC, va cuprinde o serie de activităţi educative, interactive şi amuzante ce vor avea loc pe tot globul. Scopul este acela de a atrage tinerii către această ştiinţă şi de a atrage atenţia oamenilor asupra rolului pe care îl joacă chimia în viaţa noastră, pornind de la gastronomie şi ajungând până la medicină şi tehnologie.

Totodată, AIC este un prilej de a sărbători contribuţia femeilor în domeniul ştiinţific. În 2011 se împlinesc 100 de ani de când Marie Curie a primit al doilea premiu Nobel, cel pentru Chimie.

AIC 2011 este o inițiativă IUPAC, Uniunea Internațională de Chimie Pură și Aplicată, și UNESCO, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură. Acest eveniment implică societăți, academii și instituții de chimie din întreaga lume, și se bazează pe inițiative individuale în a organiza activități locale si regionale.

http://www.chemistry2011.org/

Topul celor 10 priorităţi pentru chimie:

Chimia pentru agricultură;

Chimia şi conservarea resurselor naturale;

Chimia şi conservarea biomasei;

Chimia pentru sănătate;

Chimia pentru substanţe farmaceutice;

Chimia şi calitatea apei;

Conservarea energiei;

Energia nucleară;

Energia solară;

Chimia pentru tehnologii prietenoase mediului.

Natura !

26 feb. 2011

RÂPA cu PĂPUȘI






Verdele este mai mult decât o culoare, este un mod de viaţă!

Programul Educaţional şi Concursului Naţional ŞCOLI PENTRU UN VIITOR VERDE” se adresează tuturor şcolilor şi grădiniţelor din România şi urmăreşte realizarea de activităţi instructiv-educative, cu scopul de a informa preşcolarii, elevii, cadrele didactice, părinţii şi comunităţile locale în legătură cu problemele actuale de ecologie, dar şi de a dezvolta în rândul copiilor responsabilitatea faţă de comunitatea şi mediul în care aceştia trăiesc şi învaţă.

Programul a demarat în anul 2010 de Societatea CD PRESS, susținut de Asociația Școli Pentru un Viitor Verde, organizație cu personalitate juridical, non-profit care are ca scop promovarea și desfășurarea de programe educative, culturale și ecologice.

Sponsorul programului este Organizțtia Patronală și Profesională REMAT, partenerii sunt Inspectoratele Școlare Județene și al Municipiului București, Agenția Națională pentru Protecția Mediului – Agenții regionale/județene.

Programul se deruleaza pe trei secţiuni: Pipo (3-7 ani/grădiniţă), Doxi (7-11 ani/I-IV) şi Terra Magazin (11-18 ani/V-XII). Cele patru teme eco de activități obligatorii pentru a participa la concurs sunt:

a. „Colţul verde”;

b. Ecologizarea/amenajarea unui spaţiu al comunităţii;

c. Colectarea selectivă numai a uneia din următoarele categorii de deșeuri: hârtie/carton și deșeuri de aluminiu de tip doză;

d. Activitate creativă la alegere.

În perioada următoare, până pe 29 mai a.c., echipele înscrise în concurs vor trebui să desfășoare în școlile și comunitățile lor cele patru activități ecologice care vizează tematica propusă în Regulament (avizat de MECTS prin Protocol nr. 27436/03.02.2011). Evaluarea va avea loc în perioada 30 mai –12 iunie 2011. Câștigătorii finali vor fi anunțați pe 11 septembrie a.c.

Premiile oferite unității de învățământ constau în produse educaționale/didactice, însemnele de „ȘCOALĂ VERDE” /„GRĂDINIȚĂ VERDE 2011- 2013” (placă inscripţionată) şi diplomă semnată de organizatori (30 de exemplare). De asemenea, fiecare cadru didactic care face parte din echipa verde câștigătoare a unui premiu sau menţiune primeşte diploma semnată de organizatori (max. 90 de exemplare).

În concurs (ediția a II-a, 2011) au fost înscrise 2706 echipe. Județul Bistrița-Năsăud este reprezentat prin participarea a 16 unități școlare (grădinițe, școli generale, licee) din Bistrița, Năsăud, Sângeorz-Băi, Ilva Mică, Vermeș, Lechința, Bistrița Bârgăului, Rodna, Rebrișoara, Teaca, Pietriș. Printre unitățile școlare se numără și Școala Generală “Avram Iancu” Bistrița, cadrele didactice implicate în coordonarea activităților și îndrumarea celor 139 de elevi sunt: Garofița Angyaloși, Cecilia Precup, Edith Tămaș (Secțiunea Terra Magazin), Florentina Deuș, Cristian Arapu, Alexandrina Horga (Secțiunea Doxi). Activitățile desfășurate în cadrul programului au fost postate pe www.scolipentruunviitorverde.ro, site-ul oficial al concursului.

Dorim tuturor participanților spor la muncă!

14 feb. 2011

Astazi am invatat despre MINERALE !

Oxizii care se formeaza in scoarta terestra la adancimi foarte mari si la temperature ridicate , cuprind in general cele mai dure dar in acelasi timp frumoase minerale din lume , in aceasta categorie intrand diverse varietati de corindon cum ar fi rubinul sau safirul doua pietre pretioase care dupa slefuire se folosesc de multe ori la crearea bijuteriilor.

Ne pregatin sa facem o vizita la Muzeul de mineralogie din Cluj-Napoca.



http://www.youtube.com/watch?v=1rmIu_yprgk

13 feb. 2011

Șapte surse de poluare din casa noastră

1. Mochetele noi emit o varietate de compuşi organici volatili (COV).

SFAT: Când instalaţi mocheta, căutaţi adezivi fără formaldehidă şi cu grad minim de COV. Aerisiţi covorul timp de câteva zile înainte să îl lipiţi. După ce îl întindeţi, ţineţi geamul deschis şi un ventilator pornit timp de două sau trei zile.

2. Becurile compacte fluorescente sparte emit cantităţi mici de mercur - o neurotoxină - în aer.

SFAT: Nu folosiţi astfel de becuri în lămpi care se pot distruge uşor, în special în casele cu copii sau femei însărcinate. Dacă totuşi spargeţi un bec compact, opriţi aerul condiţionat, ieşiţi din cameră timp de 15 minute şi abia apoi începeţi curăţenia încăperii. Mochetele nu pot fi curăţate în totalitate, iar aspiratoarele nu ar trebui folosite pentru îndepărtarea acestei substanţe.

3. Electronicele şi alte obiecte din plastic făcute cu cloruri de polivinil pot emite ftalaţi, care au fost corelaţi cu afecţiuni hormonale şi infertilitate. Plasticul poate de asemenea elibera în aer chimicale, precum eteri polibrominati difenilici, care provoacă modificări neuro-comportamentale.

SFAT: Aerisiţi până scăpaţi de mirosul specific. Aspiraţi regulat spaţiul din jurul computerelor, imprimantelor şi televizioarelor.

4. Lipiciul şi alţi adezivi pot emite COV, precum acetona sau metil etil cetona, care irită ochii şi afectează sistemul nervos. Lipiciul pentru cauciuc poate conţine n-hexan, o neurotoxină, iar adezivii pot emite formaldehidă, o substanţă toxică.

SFAT: Căutaţi lipici pe bază de apă şi fără formaldehidă. Lucraţi într-un spaţiu bine aerisit şi nu staţi prea aproape de zona tratată cu adeziv.

5. Echipamentele de încălzire (sobele, caloriferele, radiatoarele sau semineele), în principal sobele pe gaz, pot elibera monoxid de carbon, care produce dureri de cap, greaţă, oboseală şi chiar moarte, dacă încăperea nu este suficient aerisită. De asemenea, pot emite dioxid de nitrogen, care duce la probleme respiratorii şi inflamaţii la nivelul ochilor, nasului şi gâtului.

SFAT: Angajaţi un profesionist care să verifice în fiecare an dacă echipamentele de încălzire funcţionează la parametri normali. Instalaţi alarme de monoxid de carbon şi folosiţi o hotă în bucătărie, dacă gătiţi cu gaz.

6. Vopselurile şi dizolvanţii. Vopseaua pe bază de latex este mai bună decât cea pe bază de ulei, pentru că emite mai puţini vapori chimici. Dar, pe măsură ce se usucă, toate vopselurile emit COV (compusi organici volatili), care provoacă migrene şi greaţă. Dizolvanţii şi sprayurile colorate pot conţine metilen clorid, care cauzează cancer.

SFAT: Folosiţi vopsea cu o cantitate mică de COV. Când o aplicaţi, deschideţi larg ferestrele şi uşile, porniţi câteva ventilatoare şi purtaţi o mască. Femeile însărcinate ar trebui să evite pe cât posibil să stea într-o cameră unde se vopseşte.

7. Mobila tapisată şi produsele noi din lemn stratificat emit formaldehidă, o substanţă posibil cancerigenă şi care produce iritaţii ale cailor respiratorii, strănut, tuse, oboseală, erupţii pe piele şi reacţii alergice severe.

SFAT: Creşteţi nivelul de ventilaţie, în special după ce aţi adus în casă noi surse de formaldehidă. Căutaţi mobilă fără astfel de emisii, din lemn masiv.

7 feb. 2011

Colectarea selectiva a deseurilor












Am invatat:

a) deseuri de hartie si carton ---> recipientul albastru

b) deseuri de metal si plastic ---> recipientul galben

c) deseuri de sticla ---> recipientul verde